Olycka Sverker 20 juli 2018

Översikt kostnader, klicka HÄR.

Logbok:
Den 20 juli, fredagskväll mellan kl. 19-20, gick jag en promenad med Sverker på koppel, Hans var till sängs och jag tänkte att det var roligt att ta en sväng. Så blev det inte alls. På bron från vägen till vårt hus (o vägen till Pelle o Thomas som satt ute framför Thomas sitt hus och pratade) kom plötsligt en stor slädhund (Alaska Malamute eller Husky, tror jag) rusande till oss. Den attackerade Sverker direkt och bet honom i näsan och munnen. Den kom från tomten från Benke o Helene (Dalkarlsberg 713). Jag blev upprört och skrek högt. Försökte att få bort den från Sverker. Efter en lite tid kom det någon kille med en ölburk i handen som ignorerade mig men jagade bort hunden. Jag blev jätteargt, killen kom från Benke o Helene men då såg jag inga mer. Inga mer kom och kollade vad hade hänt trots att det skulle finnas minst fyra personer i huset. Jag var chockad och gick snabbt iväg. La en varning på Facebook i gruppen ”Vi som bor i Viker” så att ingen annan skulle raka ut för samma. På inlägget fick jag kommentar från Helene, mor till ägaren av hunden, hon skrev att hunden rymde ibland och att hon ändå (?) ville be om ursäkt.
På lördagsmorgon hann jag inte att kolla Sverker ordentligt en gång till då vi måste åka till Lindesbergs Lasarett Akutmottagning med Hans. Men när vi kom tillbaka efter sjukhusbesöket var Sverker inte sig själv. Han hälsade inte och ville inte röra på sig. När jag satt halsbanden på honom skrek han. Då såg jag att det fanns ett stort, djupt sår vid halsen. Jag ringde veterinären men de skulle stänga för dagen så jag fick tid på söndag. Efter det åkte vi med bilder från såret till ägaren. Det var en tjej och en kille.  de var gäster från Helene och Benke, hade barn med och deras tre hundar. Ingen reaktion från de alls, de är helt passiva och ville inte titta på oss eller på bilden. Han tyckte att vi borde ha kommit till de i fredags och att det var konstigt att vi inte upptäckte det tidigare. Han ställde inte upp. Och sin hund var aldrig aggressivt och gick aldrig lös. Till sist fick jag en ursäkt för händelse från tjejen som var dotter till Helene, mejladressen och mobilnummer. På kvällen skickade jag ett mejl med flera bilder från såret till henne, fick inget svar. Nu kl. 13.00 åker vi till Veterinären och jag hoppas att det blir bra med Sverker.

Uppdatering efter veterinärbesök:
Såret var djupt och infekterat. Det behövdes dränering och antibiotikum. Tre dagar ska vi spola såret och då åker till vetten för att ta bort dräneringen. Sverker söver nu, det tar på kraften förstås.
Räkning blev 3972 sek, medicin 209,50: 4 gånger Karlskoga 37 km o 2 gånger 5 timmar från två oroliga ägaren….
Ingen intresse och empati alls från ägaren av den attackerande hunden varken från Helene o Benke!!!
IMG_20180722_135720
Uppdatering 24 juli: igår gjorde jag en polisanmälan. Jag tycker att det är riktigt illa att vi hämnade i en så här besvärlig och tidskrävande situation och det är till och med värre för lilla killen. De som orsakade det visar ingen intresse eller medkänsla alls. De bryr sig inte. Att låta sina hundar (tre!) gå lösa utan tillsyn i en lite byn är helt idiotisk. Talade med en jurist och han tyckte att jag bodde göra det.
Dagen efter ringde jag till Juridisk Rådgivning från Villaägaren. Han tyckte att det var rätt att jag gjorde en polisanmälan. Han tänkte att jag skulle informera ägaren till hunden om det och om skadeståndet, det gör jag efter Vetten idag kl. 12.15. Då vet vi hur det står till med Sverker.
Uppdatering 25 juli: Vetten tog bort dränering. Det var inte lätt då Sverker tyckte inte om det. Såret har läkt lite, ska spolas två gånger varje dag, antibiotikum och smärtstillande ska försättas. Köpte sårskölj till honom för 69 sek.

Jag skickade ett mejl till ägaren av attackerande hunden, tror inte att jag får svar men Polisen kommer förbi någon gång, tror jag, annars kontaktar jag juridisk rådgivning igen. Ska fråga rådgivaren hur jag ska agera. Mejlet är bara ett meddelande, det kan komma fler konsekvenser(hoppas inte, Sverker ska bli friskt igen!!).
Hej!
Vi vill meddela dig att vi anlitade en juridisk rådgivare och kontaktade polisen. I lördags informerade vi dig att vi skulle åka till Veterinären i Karlskoga i söndags. Inte hört något från dig sedan dess, inget intresse eller empati för den besvärliga och tidskrävande situationen vi hamnade in tack vare dig. 
Enligt lagen om tillsyn över hundar och katter är ägaren ansvarig för vad deras djur orsakar, oavsett om djuret är vållande eller inte och oavsett förhållandena kring händelsen. Ägaren till det vållande djuret ska således ersätta den drabbade med veterinärvårdskostnader och övriga utgifter. 
Härmed informerar vi dig att i detta fall finns det hittills ett anspråk gällande skadestånd för Veterinärkostnader; 3972 SEK, medicin; 278,50 SEK och resekostnader; 200 SEK (4 gånger 35 km, karlskoga i söndags o onsdags). Totalt 4450,50 SEK.
Jag bifogar bilder från hunden som är svårt drabbat. För oss tar det flera timmar per dag att ta hand o hålla koll på honom. Det tar minst två veckor innan såret är helt läkt.

Uppdatering 26 juli 2018 9.00: Inget svar förstås men i detta fall hjälper det henne inte. Vi vill att ägaren förstår att hon ansvarar för sin hund (faktiskt hundar, det var tre!!) och inte får andra raka ut för ett så stort problem. Så vi tar hela vägen till och med rättegång!!
Sverker är lite samma, han är pigg men tycker inte om att ha kragen på sig. Jag smörjde lite Alöe salva på sin hals, delen som blev rakad. Kragen irriterar lite på olika ställen.
Svar på vårt mejl 26 juli 2018: Fick ett konstigt svar. Ägaren har inte kontaktat mig då jag var så otrevligt mot henne. Ska man vara trevligt om man är jätteargt, upprört och har en hund med allvarliga skador? Hon tycker att det min hund som startade allt, hur är det möjligt? Han var kopplat, fyra gånger mindre och inte såg hunden innan den attackerade honom. Samma med mig, jag visste inte att hunden fanns på tomten innan den rusade fram och sprang på Sverker. Jättekonstig åsikt. Hunden som attackerade var minst fyra gånger större. Hon skriver till och med att om det var hennes hund som startade borde skadorna vara mer allvarliga. Och det är just det jag tycker att en hund som hennes inte ska gå lösa. Jag skrek och försökte att få bort hunden då jag ville inte att han ska bita Sverker ihjäl. Kanske hjälpte det Sverker att överleva. Hon skriver att hon var inomhus och hunden var bara en kort tid utan uppsikt. Men jag var ensam med attackerade hunden ett bra tag, till killen kom att jaga bort hunden, har inte sett någon mer. Hennes hund har aldrig varit aggressivt påstår hon så därför var det min hund som startade det. Vi får skicka räkningen. Som jag gjorde utan kommentar då jag vill inte gå in i något så där påståendet.
Jag visste inte att jag har en ”killer dvärgschnauzer”. Kanske ska jag sätta en skylt på uppfarten så att alla vet hur farligt det är att åka upp till oss.
Skärmavbild 2018-07-26 kl. 13.19.39
Uppdatering fredag 27 juli: fick Polisanmälan i brevlådan. Verkar helt ok, som jag berättade dem. Hon fick också något formulär.
Sverker är lite bättre, vi får röra såret nu för att skölja, det är lite lättare! Men han ska ha kragen på sig, det kliar och han inte får skada såret.
Uppdatering 2 augusti: igår fick jag ett brev från Polisen, i brevet fanns med att de hade avslutat ärendet pga ”fel inledd förundersökning”. Jag fattade ingenting så ringde dem. Ronnie Stensson, inspektör, som tog beslutet fanns inte på jobbet men jag fick Maria Alexander. Hon kollade ärendet och berättade att det var en civilrätt sak och att det skickades till Länsstyrelsen. De ska ta hand om ärendet. Ska ringa de imorgon.
Jag skickade en gång till ett mejl till Nicole, ägaren av attackerande hunden, med krav på pengar. Hon betalde inte än. Hon får en vecka till och då ska jag kolla om jag kan starta en rättegång mot henne. Hon ska inte slippa undan, ska förstå att hon ska visa hänsyn till andra och hålla koll på sina hundar speciellt då hon vet att hunden är farligt och kan bita ihjäl andra hundar, det skrev hon själv i ett mejl….
Sverker är nästan sig själv, det kliar ibland och han ska inte röra såret.
Uppdatering 3 augusti: Ringde till Länsstyrelsen. Fick tag i en trevlig handläggare. Hon skulle kolla anmälan, de fick det just överlämnat från polisen. Hon åtterkom till med meddelandet att de skulle ta det i början av nästa vecka. Jag berättade om kostnaderna som jag inte fick tillbaka än. Hon skickade sin mejl-adress så att jag kan skicka en översikt av kostnaderna då kan de titta på det och kan det bli Kronofogden som driver in pengarna åt mig. Skickar uppgifterna i helgen till henne. Jättebra service!
Jag köpte en ny sele till Sverker som inte sätter tryck på halsen. Fick den i brevlådan fredag 4 augusti.
Uppdatering 8 augusti:
Plötsligt fick jag betalt 4450,50 SEK med Swish, otroligt, fattar ingenting. Informerade Länsstyrelsen om betalningen men skrev även att min anmälan om lös hund utan tillsyn som attackerar andra hundar kvarstår. Antar att de skickar brev så att jag vet vad de beslutar om det.

Annonser