Tjäder och is

Det finns det en tjädertupp i Dalkarlsberg! Jag såg den några veckor sedan i en söndag. Förre veckan i söndags satt den flera timmar i ett träd vid huset från Ulf o Ann-Britt. Det var Leif Broms som fotade den och bilder finns på FB i gruppen ”Vi som bor i Viker”. Idag stod tuppen på vår uppfart. Jag tog bilder, lite långt bort då jag inte ville störa den.

fagel.se läste jag om tjäder att de mest uppehåller sig på marken utom under snövintrar, då den söker föda i träd­kronorna, framför allt i tallar. Och det var två veckor sedan att den satt i en stor trall bakom Torpet hela lördagseftermiddag och natten. Den flög iväg på morgonen. Jag är nyfiken om den stannar här i området och hittar en tjej.
Det är kallt nu, -12 under natten. Det blir inte så långa promenader med Sverker då det är svårt att gå. Vägarna är täckt med is och utan halkskydd är det omöjligt att gå utan att halka. Inte så fint.

Det blir kallt längre tid nu så vi håller oss mest inomhus. Igår försökte jag att baka någon slags Holländska kakor. De kallas i Holland ”Lange vingers” (Långa fingrar) och används mest till barn. Jag gillade de men kan jag inte köpa de här. Letade efter en recept och det verkade inte så svårt. Det behövdes en spritspåse och det har jag inte. Tyckte att det var värd att försöka. De smakade bra men jag ska köpa en spritspåse då de ska vara långa och smala och det fick jag inte.
Recept (översätt med google från allrecipes.nl)
Jag tog hälften från allt, det skulle bli 44 kakor och det är lite mycket tänkte jag…
4 ägg
125 g socker
1 tsk vaniljextrakt (jag tog vanilj socker, blandade det med socker)
1/8 tesked salt
115 gr vetemjöl
Beredning: 30 min, ugn 15 min > Klar i: 35 min
Ställ ugnen till 190 ° C. Ta tre bakplåtar med bakpapper. Förbered en spritspåse med ett munstycke på 1,25 cm diameter.
Dela äggen. Slå äggulorna med halva sockret och hela vanilj. Blanda under ca 5 minuter.
Slå äggvita i en ren skål. Tillsätt salt och det återstående sockret tills allt är väl blandat. Häll försiktigt den vita blandning genom den gula blandningen.
Sila mjölet över äggblandningen och skaka försiktigt igenom den.
Fyll spritspåsen med hälften av smeten och sprut långa fingrar på 9 cm på bakpapperet, 4 cm från varandra. Upprepa med resterande smet.
Baka i 15 minuter i förvärmd ugn tills kakorna är fasta och gyllene. Ta bort papperet med de långa fingrarna från bakplåtarna och låt de kyla.

Annonser

Ger kommentar!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.