72 timmar

Något som fångade min uppmärksamhet var en rubrik om eget ansvar med krissituationer. Bland ansat med strömavbrott om det skulle ta flera dagar. Sverige är ett stort land och därför kan man inte förvänta sig att allt lösas sig inom kort. Om det blir någon slags krissituation kan checklistajag tänka mig att man ska sköta sig själv. Något som CivilFörsvarsförbundet med MSB (Myndighet för Samhällskydd och  Beredskap) talar om. Man ska förbereda sig att sköta sig själv i 72 timmar. Hans och jag diskuterade om det och bestämde oss för att köpa grejer till en krislåda. Innehåll av en så där låda är enkelt att googla fram, titta på bilden eller klicka HÄR. Många saker från listan köpte vi och ställde de på en speciell hylla i skafferiet. Jag köpte inte vevladdare till mobilen men tänker att köpa en billaddare till min mobil. Sovsäck m.m. har vi i ett skåp på sovrummet, dunkar finns i Handelsboden. Ficklampor har vi alltid tillgängligt för att kolla hönsen eller rasta hunden. Så faktiskt inte så svårt att ordna det.
Det talas om människans fem grundbehov: vatten, värme, mat, trygghet och sömn. Vatten finns i området, tror att vi kan hämta det någonstans. Värme: vi har två kaminer och en vedspis på nedre plan, på övre plan har vi en kamin och en vedspis. Kaminved har vi rätt mycket, räcker till flera år! Mat: vår lda i skafferiet och vad finns kvar i skafferiet. Trygghet: bland annat att man vet om situationen: radio på batteri och i bilen, mobil för att ringa(telefonlista gjorde jag, vi har en bok med de olika nummer). Sömn: Om vi har värme, mat m.m. då tror jag att vi kan sova så det löser sig.
Kanske är det lite oroandeväckande att regeringen påpekar att vi ska hand om var själva om det blir en kris. Men det är just bra. Vi som bor på landet kan inte tänka att vi är de första som myndigheter ska tas hand om. Vi ska hjälpa oss själva (och de andra i vårt område). Tror att Hans och jag kan sköta oss själva minst i en vecka!
bild-3Förre veckan blev ingen bra vecka för Sverker. Väderprognosen var inte så bra och därför tänkte Hans och jag att åka och handla i tisdags. Då fick vi stanna hemma resten av veckan. Men så blev det inte! Sverker fick en klokapselbrott i tisdags eftermiddag. Det var smärtfull. Jag ringde till vetten i Karlskoga och fick en tid i torsdag. Det var sent på eftermiddagen. Som tur var vädret lite bättre i torsdags så det inte blev något problem att åka dit. Sverker blev opererat och var lite dizzy när vi fick ta honom hem efter en timme. Nu ska han ha sko på sin tass i flera veckor och ta det lugnt. De klippte alla sina klor, tror att en orsak var att sin sporre var för långt på ett ben. Tänker att jag åker till vetten varannan månad för att klippa sina klor. Jag är inte duktigt i det och inte van, i Holland har jag haft hund hela mitt liv men aldrig klippat klor. Vet inte att det finns så mycket asfalt i Holland så att det inte behövs…

Annonser

En tanke på “72 timmar

  1. Ping: En vecka.. | En Holländsk Svensk Blogg

Ger kommentar!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.