Allergi med älgfluga

Varje år verkar det blir likadant. Hans blir biten av en älgfluga och då börjar det. Han får stora vätande sår som kliar rätt mycket. Nu var det i måndags, vi åkte till Örebro eftersom Hans fick tid på sin kiropraktor. Vi köpte alla grejer till en picknick och lunchade i Karlslund, fint!
bild-1-3-1

Då åkte vi tillbaka över skjutfältet. Vi stannade bilen i Annaboda i början av vägen hem. Här hittade vi några gånger många kantareller. Vi gick en stor streck men hittade ingen kantarell alls. Men Hans fick en älgfluga på sig. Den bet honom och då började allt. Han fick sår, som dagen efter var mycket större. De kliade på riktigt. Vi kom ihåg förre året och hoppades att det inte skulle bli lika hemskt. Men det blev det. I torsdag ringde vi vårdcentralen och fick han samma medicin som i 2015. Antibioticum och Histamine. Det blev lite bättre nu. Jag googlade på älgfluga och läste att en älg kan få 10.000 (!!!) flugor under sin skinn, läser mer HÄR , bland annat finns det med ”Ett värddjur kan bära över 10 000 älgflugor, så grundpopulationen är strax stor. Älgflugehonorna tillbringar också om vintern ett fullödigt liv i älgens skinn och stöter med jämna mellanrum fram en larv. Larven är inne i puppan, som faller på snödrivan, och stannar där i väntan på sommaren värme.” Hemskt, jag är ledsen om de älgerna.
Det finns detta år många älgflugor här i skogen, i onsdags och torsdags plockade jag blåbär eftersom vi vill göra om vår vinbryggning (på söndag byter vi hinkarna så att det blir en ny hink som ska jäsa). I augusti plockade vi många svart vinbär i trädgården men ingen sex kilo som behövs till en vinhink från 20 liter, därför plockade jag tre kilo blåbär till. Och det var inte roligt! I torsdags fanns det älgflugor överallt. Jag plockade bakom vårt hus lite intill skjutfältet. Nej, det var inget för att ha Hans med!
Som sagt på söndags ska vi stoppa jäsningen av vår första hink med röd vinbär, då ska vinet blir klara i två dagar. Då ska vi fylla plastpåsar med vinet (bag in box).  Jag hoppas att det blir bra! Om det blir bra då får vi 6 (!) 3 liter påsar med röd vin (eget fabrikat!!).

1 thought on “Allergi med älgfluga

  1. Ping: Ett konstigt ställe | En Holländsk Svensk Blogg

Ger kommentar!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.