Koka kräftor

IMG_1455Fick köpa färska kräftor fångat i Vättern från min kollega Christer. Först tänkte jag att det var lite läskigt att koka de själv men då tänkte jag att de fick samma behandling om jag köpte de kokta. Så jag köpte ett kilo. Min andra kollega Staffan hämtade de i Karlskoga. På vägen hem, till Nora stannade han och överlämnade mitt kilo till mig.  Hans och jag satt de först i kallt vatten eftersom vi skulle grilla i grilkkåtan. Efter det kokade vi upp två grytor, en med vatten och en med mörkt öl, socker, salt och dill. Först la jag kräftorna 1 minut i den kokande vatten (kollade noggrann att det kokade på riktigt!) och då flyttade de till den andra gryttan. Då kokades de omkring 10 minuter. Då kallnades de i gryttan. Vi fick omkring 36 kräftor, rätt många. Bara en slängde vi eftersom de var redan död. När det var kallt smakade vi vätskan. Det smakade salt så vi sköljde kräftorna en gång till och blandade mer vatten i vätskan. Då stod de till morgonen och senare satte jag de i kylskåpet.
I går kväll ät vi hälvten av kräftorna, de var fina! Tror att jag ska försöka nästa gång att fånga de själv. Om jag får…
IMG_1464 Island/Vikingahöns har ett helt annat beteende än ”normala” höns. De flyger och sitter i trädet under dagen. Nästan som fåglar. När jag rastar Sverker omkring kl. 5.30 då är de redan ute och gå omkring. De ”gamla” sover fortfarande. Under natten sitter de i hönshuset. Faktiskt kan de till och med sova ute men det gör de inte. IMG_1463Om de är äldre då vill jag prova att lämna de ströva i trädgården. Men då ska Sverker lära sig att inte jaga på dem. Han gillar om de springer iväg. Det gör han nu om de ”gamla” stövar omkring. De flyger inte så det är lättare för honom att fånga dem.
Vårt vinbryggningsprojekt går bra! Det bubblar och jäsa hela tiden. Torpet luktar alkohol, nästan berusande! Det är andra veckan, kan ta tre veckor så det blir spännande. På bilden ser du just en luftbubbla som lämnar jäsröret.

Annonser

Ger kommentar!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.