Jakt

I Holland är det inte så vanlig att jaga. Det finns bara få som jagar och då är det inte knutit till en speciell tid i året. Därför var vi lite förvånade om de upphetsade människorna som finns här omkring älgjakttiden. Några veckor innan och efter perioden september – oktober talar några om ingenting annat än älgjakt.
I norra delen av Sverige har det redan börjat och min kollega Christer som har en stuga i norra delen av Dalarna är denna vecka med på älgjakt. När han berättade mig om det kom jag ihåg att jag fick älgben till Sverker några år sedan. Vi fick en hel knå med ben och jag sågade några delar till Sverker, gav bort knäen till en granne och några ben till mina vanninas hundar. Sverker tyckte om det och det blev inte så mycket kvar till honom. Christer trodde att jag kunde få något om de sköt en. I går skickade jag en sms för att påminna honom. Han ringde tillbaka och sa att de styckte en älg redan. Så nu hoppas jag att jag får en del ben.
algjakt
På jagarförbundet hittade jag en film om ”den heliga älgjakten”. Det finns en del med om jakten själv förstås, om historia, om andra länder, om EU m.m. Också en del om olyckor med älg (omkring 16.20 minuter) och det är skrämmande bilder men verkligheten också. Hittills träffade jag tre gånger en älg med bilen. En gång en som kom springade från ängen vid kyrkan. Den såg jag i förväg (tänkte först att det var en häst..). Så det blev bara att bromsa och vänta på älgen. En gång en fin kalv på skjutfältet. Då åkte jag långsamt, stannade bilen och blev kalven stå och tittade på mig. En gång blev det mer alvarligt då åkte jag i Skrekarhyttan och kom just en älgko springande. Det var innan vägen till Mon. Då maste jag bromsa hårt men som tur missade jag just älgen. Motorn slog av, och jag väntade lite till innan jag startade om. Jag var lite upprort och min hjärta fick jobba på riktigt. Då väntade till jag lugnade ner och åkte till bussplatsen. För att titta på Jagarförbundets film klicka på bilden som finns här i artikeln. Det finns också varger med på 17 minuter (+/-).

Annonser

Ger kommentar!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.